Sügis-talvisel hooajal on igati asjakohane lisada oma menüüsse vürtse nagu kurkum, kaneel, köömned, ingver või cayenne pipar.
Küsisin klientidelt, mida teatakse vürtside kasulikkusest. Paljud olid kursis sellega, et vürtsid aitavad kiirendada ainevahetust ja vähendavad söögiisu. Samuti toodi välja, et need annavad toidule iseloomu. Oli nii neid, kes väga armastavad vürtsikaid toite, kui neid, kes pigem jääksid mahedamate versioonide juurde.
Kuid lisaks eeltoodule on vürtsidel veel hulgaliselt tervisekasusid. Enamikul vürtsidel on leitud põletikuvastased omadused. Kroonilist põletikku peetakse mitmete haigusseisundite soodustajaks (vähk, südame- ja veresoonkonna haigused). Loe lähemalt, mida kasulikku veel erinevad vürtsid endas peidavad.
Kaneel
Kaneel on antioksüdant, millel on veresuhkrut alandav toime. See on põletikuvastaste ja antimikroobsete omadustega. Lisaks on leitud toime ka neuroloogiliste häirete nagu Parkinsoni ja Alzheimeri tõvede vastu. Lisa kaneeli tee sisse, pudru peale, magustoitudesse. Kasuta Ceyloni kaneeli.
Kurkum
Kurkum sisaldab kurkumiini, mis on üks enim uuritud taimsetest toitainetest. Kurkumiin on põletikuvastane, võimas antioksüdant, aidates võidelda oksüdatiivsete kahjustuste vastu. See toetab aju tööd, on vähivastaste omadustega ning aitab vähendada südamehaiguste riske. Kurkumit saab kasutada erinevate köögiviljaroogade valmistamisel, sobib hästi riisi maitsestamiseks ja võib lisada ka kuumadesse jookidesse.
Ingver
Ka ingver on põletikuvastane ja antioksüdantsete omadustega. Ingver võib aidata vähendada ka teatud tüüpi valusid näiteks osteoartriidi ja menstruatsiooni valusid. Toimib ka iivelduse vastaselt, aitab alandada kolesterooli taset ning 2. tüübi diabeedi korral veresuhkru taset. Ingver sobib erinevatesse toitudesse, alates liharoogadest, köögiviljapadadest, lõpetades toorkookide ja teega.
Köömned
Köömned aitavad kiirendada seedimist, soodustades seedeensüümide tööd. Samuti võib neist abi olla ärritunud soole sündroomi puhul. Ka on köömnetel leitud põletikuvastased omadused. Neid võib kasutada erinevate toitude maitsestamisel ja valmistada teed.
Cayenne pipar
Cayenne’i pipar võib aidata kaitsta magu infektsioonide eest ning soodustab seedimist. Samuti võib aidata kiirendada ainevahetust. Cayenne’i pipar sisaldab kapsaitsiini, millel on leitud vähivastased omadused.
Kui Sulle meeldivad vürtsikad toidud, siis naudi neid edasi! Kasuta erinevaid vürtse, mis muudavad menüü mitmekesisemaks ja tagavad erinevad kasulikud toitained. Kui Sa ei ole teravate toitude sõber, siis vürtse saab kasutada ka väiksemas koguses, alustades mahedamatest ja vähehaaval harjudes.
Kasutatud allikad:
N. T. Gregersen, et al. Acute effects of mustard, horseradish, black pepper and ginger on energy expenditure, appetite, ad libitum energy intake and energy balance in human subjects. British Journal of Nutrition (2013), 109, 556–563
Ludy M-J, D.Mattes R. The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite. Physiology & Behavior (2011), 102, 3–4, 251-258
Rao P, Gan S. Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence Based Complement Alternative Medicine 2014. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/)
Yusof Y. Gingerol and Its Role in Chronic Diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. (2016), 929, 177-207
Lakan S, et al. Zingiberaceae extracts for pain: a systematic review and meta-analysis. Nutrtion Journal (2015), 14, 50
Pourmasoumi M, et al. The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytomedicine (2018) 1 (43) 28-36
Khandouzi,N. The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients. Iran J Pharm Res. (2015) 14(1), 131–140
Alizadeh-Navaei R, et al. Investigation of the effect of ginger on the lipid levels: A double blind controlled clinical trial. Saudi medical journal (2008). 29(9), 1280-4
Milan M, et al. Enhancement of digestive enzymatic activity by cumin (Cuminum cyminum L.) and role of spent cumin as a bionutrient. Food Chemistry (2008) 110(3), 678-683
Agah S, et al. Cumin extract for symptom control in patients with irritable bowel syndrome: a case series. Middle East J Dig Dis (2013), 5(4), 217-22.
Cregg M, et al. Combined medium-chain triglyceride and chilli feeding increases diet-induced thermogenesis in normal-weight humans. Eurpean Journal of Nutrition (2013) 52(6), 1579-85
Maji A, et al. Phytochemistry and gastrointestinal benefits of the medicinal spice, Capsicum annuum L. (Chilli): a review. J Complement Integr Med. (2016) 1;13(2), 97-122
Surh Y-J. More than spice: capsaicin in hot chili peppers makes tumor cells commit suicide. J Natl Cancer Inst (2002)4;94(17),1263-5